Litt om de mest kjente black metal bandene

Det er alltid slik at det er noen som går foran, og baner vei for nye ting. Slik er det innen musikkverden også, enten om det er for det brede publikum – eller som for black metall musikken, et ganske så smalt publikum. Det er med visse forbehold jeg sier smalt publikum, for jeg har ikke noen tall på hvor mange som liker denne type musikk. Men at det er smalere enn mye annet, er jeg ganske så sikker på.

Venoms først ut

De var ikke bare det første black metal bandet, men med sitt andre album i 1982 – gav de også navnet til denne musikksjangeren. De valgte å kalle dette albumet «Black Metal» noe som altså førte til at dette ble navnet alle brukte etter hvert. Venoms valgte tekster som i stor grad handler om; Helvete, mørke og satanisme. Dette ble banebrytende, og viste vei for mange andre band som kom etter dem.

Forsøk på å kopiere Venoms

Hellhammer ble etablert i 1982, og prøvde å kopiere Venoms så godt de kunne. Dette klarte de bare delvis, blant annet fordi de ikke var teknisk gode nok til å produsere noen hundre prosent etter eget hode.

På lik linje med Venoms, ble Hellhammer en av bandene som mange unge musikere likte svært godt. Det sies at disse to bandene, var en av flere band – som en del norske grupper brukte som inspirasjon.

«Hellhammer» «Messiah» «Maniac» og «Euronymous» var artistnavn som alle, hadde tatt navnene etter kjente låter fra Hellhammer på begynnelsen av 1980-tallet. Det var Thomas Fischer som stod bak bandet, men han var nok best kjent som «Tom G Warrior» som var hans artistnavn.

Startet bandet Celtic Frost

Etter at Hellhammer avsluttet sin karriere, startet Thomas Fischer opp et annet band som fikk navnet, Celtic Frost. Også dette bandet fikk en sterk posisjon, i miljøet. Det de var mest kjent for, var sitt stadig vekslende valg av musikk- og lydbilde. De ble også en inspirasjon for en annen type sjanger, nemlig Death metal-sjangeren.

Bathory

Thomas Forsberg startet bandet Bathory, da han bare var 17 år gammel. Han tok artistnavnet «Quorthon» Bathory ble startet opp i 1983, og de regnes for å være bandet som skapte viking metal-sjangeren. Det begynte etter hvert å bli ganske så mange forskjellige sjangere, og Bathory fikk stor respekt i miljøet. Det var de som blant annet, først kom med den typisk «skrikende» vokalbruken.

Mercyful Fate

Det var en del band, som var med i «den første bølgen» på begynnelsen av 1980-tallet. Av de mest kjente, som enda ikke er nevnt – finner vi bandet Mercyful Fate. De hadde en ganske annen musikkstil, enn de andre black metal bandene. Deres musikk var mer av heavy metal-sjanger, men tekstene var typisk black metal tekster.

Det sies at Mercyful Fate, var en god inspirasjon for de som likte å sjokker – med ansiktsmaling og ganske ville sceneshow.

Andre band i «den første bølgen»

Band som Death SS, Vulcano, Bulldozer og Sodom, var nok noe mindre kjente – men dog var de med å skape en bølge med musikk, som mange senere tok videre i «den andre bølgen».

Comments are closed.